Jak przygotować biszkopt czekoladowy z galaretką?
Składniki na biszkopt czekoladowy z galaretką:
- 130 g cukru,
- 80 g mąki,
- 30 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 5 jajek,
- 5 g proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 2 galaretki (dowolny smak),
- 750 ml gorącej wody,
- 800 g dowolnych owoców sezonowych.
Sposób przygotowania:
Ustaw piekarnik na 180°C, na tryb grzania góra-dół. Oddziel białka od żółtek i ubij je z cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Przelej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut. W tym czasie wymieszaj galaretkę z wrzącą wodą i odstaw do lodówki. Gdy zgęstnieje, połączą ją z owocami i wylej na wierzch ostygniętego biszkoptu.
Czym urozmaicić biszkopt czekoladowy z galaretką?
Biszkopt czekoladowy to bardzo prosty, a zarazem efektowny deser. Można wzbogacić go dodatkiem kremów czy innych składników, które zupełnie odmienią jego wygląd i smak. Najlepszym rozwiązaniem jest przekrojenie biszkoptu na pół i nasączenie sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Dzięki temu ciasto nie będzie suche i sprawdzi się idealnie jako tort. Warto przełożyć je swoim ulubionym kremem – śmietankowym, czekoladowym lub owocowym. W masie warto zatopić również całe owoce sezonowe, które znajdują się także na wierzchu ciasta. W ten sposób stworzysz bogatą kompozycję przypominającą brownie. Sprawdzi się ona zarówno podczas towarzyskich spotkań przy kawie, jak i ważnych okazji, takich jak urodziny czy imieniny.
Jeśli chodzi o owoce, warto postawić na takie, które są aktualnie łatwo dostępne. Spiszą się zarówno maliny, jak i borówki, porzeczki, truskawki czy nawet banany, brzoskwinie lub mango. Wszystkie produkty tego typu można bowiem zatopić w słodkiej galaretce.