czwartek, 18 luty 2021 13:49

Czy warto uważać na konserwanty w jedzeniu?

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
nizyna nizyna

Przeglądając różne produkty spożywcze na sklepowych półkach można zauważyć, że skład większości z nich to przede wszystkim sztuczne dodatki i konserwanty. Czy spożywanie tego rodzaju produktów jest dla nas bezpieczne? Czy też lepiej przerzucić się na tzw. żywność ekologiczną? Sprawdźmy, jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie.

 

Dlaczego producenci stosują chemię?

Już na starcie może pojawiać się pytanie, dlaczego w ogóle producenci żywności stosują w nich wszelkiego rodzaju dodatki i konserwanty. Okazuje się, że nie jest to podyktowane wyłącznie ich złą wolą, ale przede wszystkim zapotrzebowaniem na dane produkty oraz budową sieci logistycznej.

Konsumenci lubią mieć spory wybór, a jednocześnie wysoką dostępność interesującego ich produktu. Żywność musi zatem leżakować na sklepowych półkach tygodniami lub wręcz miesiącami. Bez odpowiednich konserwantów, takich jak np. nizyna, która znajduje się m.in. w serach, żywność uległaby zepsuciu w ciągu kilku dni. Sposobem na ominięcie tego procederu mogłyby być częste dostawy produktów do punktów dystrybucji, jednak to oznaczałoby kilkukrotne zwiększenie kosztów dostawy i mniejszą dostępność produktów na sklepowych półkach.

Nie oznacza to jednak, że producenci stosują konserwanty “bo muszą”. Niekiedy kierowane jest to czynnikami czysto finansowymi, jak ma to miejsce np. w przypadku stosowania tańszego i gorszej jakości oleju palmowego, zamiast zdrowszego oleju słonecznikowego.

Czy należy wystrzegać się konserwantów?

Skoro wiemy już, że nie da się w wielu przypadkach zrezygnować z różnych konserwantów to czy ich spożycie nie jest dla nas jakimś zagrożeniem dla zdrowia? Patrząc na to z perspektywy prawa i nieco ogólnikowo – nie. Wszelkie dopuszczalne normy zawartości konserwantów w żywności są ściśle regulowane przez polskie i europejskie rozporządzenia.

Dzięki szczegółowym badaniom, możemy wykluczać z obiegu szkodliwe dla zdrowia konserwanty, takie jak np. bifenyl, który został zakazany w Unii Europejskiej czy też w USA i Kanadzie. Niemniej jednak nie oznacza to, że jesteśmy zupełnie bezpieczni. Większość stosowanych w żywności konserwantów jest dla nas zupełnie bezpieczna, ale pod warunkiem umiarkowanego spożycia.

Jedzenie w nadmiarze przetworzonej żywności zawierającej konserwanty, może faktycznie odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Do typowych objawów niepożądanych można zaliczyć m.in. ból brzucha, biegunkę, wysypkę, zawroty głowy czy problemy z oddychaniem. Osoby uczulone na niektóre popularne substancje, takie jak np. ocet, powinny być szczególnie przezorne. Dlaczego? Ponieważ niewielka grupa konserwantów produkowana jest właśnie na bazie takich substancji. Przykładowo octan amonu pozyskiwany jest z połączenia amoniaku i kwasu octowego.

Inną kwestią może być jeszcze wpływ na zdrowie połączonych ze sobą konserwantów, ponieważ jak wiadomo, dosyć często zdarza się nam spożywać posiłki składające się z wielu różnych przetworzonych produktów. Patrząc na ogólną liczbę konserwantów oraz dodatków do żywności, możliwych kombinacji ich połączeń będzie zapewne kilkaset tysięcy. Chociażby z tego względu warto ograniczyć ich spożycie do absolutnego minimum.

  • Kredyt konsolidacyjny - gdzie najłatwiej dostać?
    Kredyt konsolidacyjny - gdzie najłatwiej dostać?

    Kredyt konsolidacyjny to prosty sposób na połączenie wszystkich zaciągniętych zobowiązań.

    Written on sobota, 19 czerwiec 2021 15:11
  • Zaplanuj remont pozytywnie!
    Zaplanuj remont pozytywnie!

    Co powinno skłonić nas do podjęcia decyzji o remoncie? Czy tylko chęć odświeżenia farby, czy może zmiana kolorów w pomieszczeniach? Zdaniem Aziralili Agnieszki Dirks – ekspertki Pozytywnych Przestrzeni Pro i Sztuki Pozytywnej chodzi o „coś” więcej.

    Written on czwartek, 27 maj 2021 18:15
  • Odmroź swój biznes na wiosnę! Lody w czasie pandemii
    Odmroź swój biznes na wiosnę! Lody w czasie pandemii

    Rok 2020 przyniósł ze sobą duży kryzys, uderzający w branżę gastronomiczną. Zarówno producenci lodów, jak i właściciele lodziarni z wytęsknieniem czekali na rozpoczęcie sezonu, który na ten moment stanął pod znakiem zapytania.

    Written on czwartek, 27 maj 2021 11:33
  • Zostań inwestorem PlanMyDeal – już niebawem rusza emisja akcji!
    Zostań inwestorem PlanMyDeal – już niebawem rusza emisja akcji!

    Wartość dwóch najbardziej znanych, polskich startupów, których aplikacje oparte są na rezerwacji terminów, przekroczyła właśnie 450 mln dolarów! Jest to najlepsza droga, żeby zostać pierwszymi polskimi jednorożcami.

    Written on poniedziałek, 24 maj 2021 17:41
  • Promienniki tarasowe – fantastyczne rozwiązanie na ogrzewanie tarasu, altany czy balkonu
    Promienniki tarasowe – fantastyczne rozwiązanie na ogrzewanie tarasu, altany czy balkonu

    Przebywanie w komfortowych i ciepłych warunkach to zdecydowanie nasza podstawowa naturalna potrzeba. W związku z tym, kiedy zamierzamy zorganizować grilla ze znajomymi i spędzić czas na dworze do późnych godzin czy też chcemy wypić herbatę wieczorem na balkonie, zastanawiamy się, w jaki sposób ogrzejemy się, kiedy temperatura spadnie.

    Written on poniedziałek, 17 maj 2021 08:26