czwartek, 18 luty 2021 13:49

Czy warto uważać na konserwanty w jedzeniu?

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
nizyna nizyna

Przeglądając różne produkty spożywcze na sklepowych półkach można zauważyć, że skład większości z nich to przede wszystkim sztuczne dodatki i konserwanty. Czy spożywanie tego rodzaju produktów jest dla nas bezpieczne? Czy też lepiej przerzucić się na tzw. żywność ekologiczną? Sprawdźmy, jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie.

 

Dlaczego producenci stosują chemię?

Już na starcie może pojawiać się pytanie, dlaczego w ogóle producenci żywności stosują w nich wszelkiego rodzaju dodatki i konserwanty. Okazuje się, że nie jest to podyktowane wyłącznie ich złą wolą, ale przede wszystkim zapotrzebowaniem na dane produkty oraz budową sieci logistycznej.

Konsumenci lubią mieć spory wybór, a jednocześnie wysoką dostępność interesującego ich produktu. Żywność musi zatem leżakować na sklepowych półkach tygodniami lub wręcz miesiącami. Bez odpowiednich konserwantów, takich jak np. nizyna, która znajduje się m.in. w serach, żywność uległaby zepsuciu w ciągu kilku dni. Sposobem na ominięcie tego procederu mogłyby być częste dostawy produktów do punktów dystrybucji, jednak to oznaczałoby kilkukrotne zwiększenie kosztów dostawy i mniejszą dostępność produktów na sklepowych półkach.

Nie oznacza to jednak, że producenci stosują konserwanty “bo muszą”. Niekiedy kierowane jest to czynnikami czysto finansowymi, jak ma to miejsce np. w przypadku stosowania tańszego i gorszej jakości oleju palmowego, zamiast zdrowszego oleju słonecznikowego.

Czy należy wystrzegać się konserwantów?

Skoro wiemy już, że nie da się w wielu przypadkach zrezygnować z różnych konserwantów to czy ich spożycie nie jest dla nas jakimś zagrożeniem dla zdrowia? Patrząc na to z perspektywy prawa i nieco ogólnikowo – nie. Wszelkie dopuszczalne normy zawartości konserwantów w żywności są ściśle regulowane przez polskie i europejskie rozporządzenia.

Dzięki szczegółowym badaniom, możemy wykluczać z obiegu szkodliwe dla zdrowia konserwanty, takie jak np. bifenyl, który został zakazany w Unii Europejskiej czy też w USA i Kanadzie. Niemniej jednak nie oznacza to, że jesteśmy zupełnie bezpieczni. Większość stosowanych w żywności konserwantów jest dla nas zupełnie bezpieczna, ale pod warunkiem umiarkowanego spożycia.

Jedzenie w nadmiarze przetworzonej żywności zawierającej konserwanty, może faktycznie odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Do typowych objawów niepożądanych można zaliczyć m.in. ból brzucha, biegunkę, wysypkę, zawroty głowy czy problemy z oddychaniem. Osoby uczulone na niektóre popularne substancje, takie jak np. ocet, powinny być szczególnie przezorne. Dlaczego? Ponieważ niewielka grupa konserwantów produkowana jest właśnie na bazie takich substancji. Przykładowo octan amonu pozyskiwany jest z połączenia amoniaku i kwasu octowego.

Inną kwestią może być jeszcze wpływ na zdrowie połączonych ze sobą konserwantów, ponieważ jak wiadomo, dosyć często zdarza się nam spożywać posiłki składające się z wielu różnych przetworzonych produktów. Patrząc na ogólną liczbę konserwantów oraz dodatków do żywności, możliwych kombinacji ich połączeń będzie zapewne kilkaset tysięcy. Chociażby z tego względu warto ograniczyć ich spożycie do absolutnego minimum.

  • Bawełna w przemyśle tekstylnym
    Bawełna w przemyśle tekstylnym

    Wiele osób używa terminu bawełna, tak naprawdę nie zdając sobie sprawy, w jak wielu materiałach jest obecna bawełna. W branży tekstylnej bawełna występować może co najmniej w kilku wariantach, w zależności od zastosowanych dodatkowych składników oraz splotu, z jakiego tkanina została wykonana.

    Written on czwartek, 25 marzec 2021 11:00
  • Uszczelki FPM FKM Viton – co to takiego? Charakterystyka, zalety oraz miejsca wykorzystania
    Uszczelki FPM FKM Viton – co to takiego? Charakterystyka, zalety oraz miejsca wykorzystania

    Uszczelka to bardzo ważny element wielu różnych instalacji, sieci, produktów oraz mechanizmów, który jest niezbędny do prawidłowego działania każdej z tych rzeczy.

    Written on środa, 10 marzec 2021 10:26
  • Cialis – skuteczny lek w walce o erekcję
    Cialis – skuteczny lek w walce o erekcję

    Pierwsze problemy z erekcją potrafią wywrócić świat mężczyzny do góry nogami. Nic w tym dziwnego, w końcu nasza sprawność seksualna znaczy dla nas naprawdę dużo i w istotny sposób wpływa na jakość życia.

    Written on poniedziałek, 08 marzec 2021 14:50
  • Dlaczego słabe światło na stanowisku pracy jest niebezpieczne?
    Dlaczego słabe światło na stanowisku pracy jest niebezpieczne?

     Światło gra w naszym codziennym życiu niezwykle istotną rolę. To właśnie światło sprawia, że nasz rytm dobowy jest właściwy, przez co możemy pracować w ciągu dnia oraz odpoczywać nocą.

    Written on wtorek, 02 marzec 2021 10:21
  • Sklep z zegarkami Online - Zatoka Zegarków
    Sklep z zegarkami Online - Zatoka Zegarków

    Obecnie na rynku znaleźć można najróżniejsze rodzaje zegarków naręcznych.

    Written on czwartek, 25 luty 2021 15:59