czwartek, 18 luty 2021 13:49

Czy warto uważać na konserwanty w jedzeniu?

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
nizyna nizyna

Przeglądając różne produkty spożywcze na sklepowych półkach można zauważyć, że skład większości z nich to przede wszystkim sztuczne dodatki i konserwanty. Czy spożywanie tego rodzaju produktów jest dla nas bezpieczne? Czy też lepiej przerzucić się na tzw. żywność ekologiczną? Sprawdźmy, jak konserwanty wpływają na nasze zdrowie.

 

Dlaczego producenci stosują chemię?

Już na starcie może pojawiać się pytanie, dlaczego w ogóle producenci żywności stosują w nich wszelkiego rodzaju dodatki i konserwanty. Okazuje się, że nie jest to podyktowane wyłącznie ich złą wolą, ale przede wszystkim zapotrzebowaniem na dane produkty oraz budową sieci logistycznej.

Konsumenci lubią mieć spory wybór, a jednocześnie wysoką dostępność interesującego ich produktu. Żywność musi zatem leżakować na sklepowych półkach tygodniami lub wręcz miesiącami. Bez odpowiednich konserwantów, takich jak np. nizyna, która znajduje się m.in. w serach, żywność uległaby zepsuciu w ciągu kilku dni. Sposobem na ominięcie tego procederu mogłyby być częste dostawy produktów do punktów dystrybucji, jednak to oznaczałoby kilkukrotne zwiększenie kosztów dostawy i mniejszą dostępność produktów na sklepowych półkach.

Nie oznacza to jednak, że producenci stosują konserwanty “bo muszą”. Niekiedy kierowane jest to czynnikami czysto finansowymi, jak ma to miejsce np. w przypadku stosowania tańszego i gorszej jakości oleju palmowego, zamiast zdrowszego oleju słonecznikowego.

Czy należy wystrzegać się konserwantów?

Skoro wiemy już, że nie da się w wielu przypadkach zrezygnować z różnych konserwantów to czy ich spożycie nie jest dla nas jakimś zagrożeniem dla zdrowia? Patrząc na to z perspektywy prawa i nieco ogólnikowo – nie. Wszelkie dopuszczalne normy zawartości konserwantów w żywności są ściśle regulowane przez polskie i europejskie rozporządzenia.

Dzięki szczegółowym badaniom, możemy wykluczać z obiegu szkodliwe dla zdrowia konserwanty, takie jak np. bifenyl, który został zakazany w Unii Europejskiej czy też w USA i Kanadzie. Niemniej jednak nie oznacza to, że jesteśmy zupełnie bezpieczni. Większość stosowanych w żywności konserwantów jest dla nas zupełnie bezpieczna, ale pod warunkiem umiarkowanego spożycia.

Jedzenie w nadmiarze przetworzonej żywności zawierającej konserwanty, może faktycznie odbić się negatywnie na naszym zdrowiu. Do typowych objawów niepożądanych można zaliczyć m.in. ból brzucha, biegunkę, wysypkę, zawroty głowy czy problemy z oddychaniem. Osoby uczulone na niektóre popularne substancje, takie jak np. ocet, powinny być szczególnie przezorne. Dlaczego? Ponieważ niewielka grupa konserwantów produkowana jest właśnie na bazie takich substancji. Przykładowo octan amonu pozyskiwany jest z połączenia amoniaku i kwasu octowego.

Inną kwestią może być jeszcze wpływ na zdrowie połączonych ze sobą konserwantów, ponieważ jak wiadomo, dosyć często zdarza się nam spożywać posiłki składające się z wielu różnych przetworzonych produktów. Patrząc na ogólną liczbę konserwantów oraz dodatków do żywności, możliwych kombinacji ich połączeń będzie zapewne kilkaset tysięcy. Chociażby z tego względu warto ograniczyć ich spożycie do absolutnego minimum.

  • Rolety okienne i plisy - funkcjonalność i estetyka w jednym
    Rolety okienne i plisy - funkcjonalność i estetyka w jednym

    Rolety okienne i plisy to dwa rodzaje osłon okiennych, które cieszą się coraz większą popularnością. Oba rozwiązania mają wiele zalet, które sprawiają, że są idealne do każdego domu i biura.

    Napisano piątek, 01 grudzień 2023 09:58
  • Nabycie nieruchomości na licytacji komorniczej
    Nabycie nieruchomości na licytacji komorniczej

    Nabycie nieruchomości na licytacji komorniczej może być atrakcyjnym sposobem na zakup domu lub mieszkania za znacznie niższą cenę niż na rynku pierwotnym lub wtórnym. Proces ten jednak nie jest pozbawiony ryzyka. Poniżej przedstawiamy najważniejsze zalety i wady tej formy nabycia nieruchomości.

    Napisano wtorek, 28 listopad 2023 12:04
  • Czerwona bransoletka
    Czerwona bransoletka

    Czerwona bransoletka to biżuteria, którą warto nosić na co dzień. Okazuje się, że błyskotka tego typu może przynosić szczęście, dlatego wzbudza ogromne zainteresowanie wśród kobiet. Jaką bransoletkę wybrać? Czym cechują się czerwone bransoletki?

    Napisano wtorek, 28 listopad 2023 12:01
  • Drgawki gorączkowe u dziecka - czym są i jak udzielić pierwszej pomocy?
    Drgawki gorączkowe u dziecka - czym są i jak udzielić pierwszej pomocy?

    Drgawki gorączkowe u dzieci są zjawiskiem, które może wywoływać niepokój wśród rodziców i opiekunów. Oto szczegółowy artykuł, który wyjaśnia, co to są drgawki gorączkowe, ich przyczyny, objawy, postępowanie w przypadku ich wystąpienia oraz ogólne ryzyko i statystyki dotyczące tego stanu.

    Napisano piątek, 24 listopad 2023 19:17
  • Kancelaria doradztwa restrukturyzacyjnego i upadłościowego
    Kancelaria doradztwa restrukturyzacyjnego i upadłościowego

    Pandemia, wojna za naszą wschodnią granicą, inflacja, postępujące zmiany klimatyczne – w ostatnich latach przedsiębiorcy i rolnicy w Polsce nie mają łatwo. Rosnące koszty prowadzenia działalności sprawiają, że wiele osób decyduje się na zamknięcie działalności lub restrukturyzację firmy. Tylko w 2022 roku do rejestru CEIDG wpłynęło 152 tys. wniosków o likwidację. Niezależnie od tego, czy przygotowujesz postępowanie upadłościowe czy restrukturyzację – warto przez ten proces przejść przy asyście prawnika.

    Napisano czwartek, 23 listopad 2023 09:54