Co można znaleźć w rolce?
Zarówno arkusze nori, jak i ryż czy ocet ryżowy, pojawiające się w tradycyjnym sushi, są wegańskie. Zasada przygotowania wegańskiego sushi jest więc dosyć prosta – wystarczy pozbyć się z menu ryb. Z powodzeniem można ją zastąpić surowymi, piklowanymi czy marynowanymi warzywami. Często pojawia się również tofu, warzywa w tempurze czy pieczone. Wszystko zależy od pomysłowości sushi mastera, który przygotuje rolki. W takich rolkach może znaleźć się ogórek, grzyby shiitake, avocado, pędy bambusa, marynowana rzodkiew, marchewka, szpinak, czy nawet batat lub arbuz. Na uwagę z pewnością zasługuje połączenie pieczonego buraka z wędzonym tofu, czerwonej papryki z ogórkiem i szczypiorkiem, smażony/wędzony tempeh z czerwoną cebulą i pieczoną marchewką. Dobór składników zależy od koncepcji, którą przyjmuje dane miejsce lub sushimaster. Jedno jest pewne – na takie rolki warto się wybrać.
Vegan sushi – dla kogo?
Wegańskie sushi z pewnością zasmakuje każdemu, kto lubi okrywać nowe smaki i uwielbia japońską kuchnię. Jeżeli wybierasz się do lokalu i nie wiesz, na jaką pozycję w menu się zdecydować, zawsze możesz zapytać obsługę, co danego dnia serwuje restauracja. Wybierając się na wegańską ucztę w japońskim stylu, warto również spróbować przystawek. Wiele miejsc oferuje na przykład ramen, czy pad thai oraz specjalnie skomponowane zestawy lunchowe.
Wegańskie sushi Youmiko Warszawa oferuje wiele rolek, które z pewnością zachwycą Twoje kubki smakowe. Połączenie tradycyjnej japońskiej kuchni z polską kreatywnością sprawia, że każdy klient ma okazję spróbować czego zupełnie zaskakującego. Co najważniejsze, wszystkie składniki są świeże, dzięki czemu rolki smakują wyśmienicie. Pełnowartościowa kuchnia roślinna w sushi Mokotów z pewnością zachwyci zarówno mięsożerców, którzy chcą poznać nowe smaki, jak i wieloletnich wegetarian. Warzywne sushi to również doskonała propozycja na wszelkie imprezy – idealnie wpisuje się w koncepcję finger food. Wystarczy złożyć zamówienie i czekać na dostawcę. Warto zaufać doświadczonym sushimasterom.
Wegańskie sushi wbrew pozorom nie musi być nudne. Jest kolorowe, aromatyczne i przede wszystkim ciekawe. Z pewnością trafi w Twoje gusta. Wybierz się w kulinarną podróż i odwiedź miejsce, w którym warzywa i wege zamienniki podbijają kubki smakowe każdego dnia. Z pewnością będziesz chciał tam wrócić.