piątek, 05 lipiec 2024 17:00

W czym bezpiecznie piec? O foremkach aluminiowych słów kilka

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
aluminium aluminium fot: pixabay

Procesy związane z szeroko rozumianą produkcją żywności bazują na wielu różnych elementach, które znacznie się między sobą różnią. O ile dla statystycznego Kowalskiego wyprodukowanie np. gotowego ciasta oznacza po prostu jego upieczenie i zapakowanie w pudełko, o tyle dla samego producenta sprawa wygląda już zupełnie inaczej. Chodzi przede wszystkim o dobór właściwej technologii, maszyn i ustawienie linii produkcyjnych, ale też o zadbanie o odpowiednie przechowywanie i pakowanie gotowego jedzenia.

Gastronomia wybiera foremki aluminiowe

Jeszcze inną kategorią procesu produkcyjnego żywności jest jej obróbka termiczna. Z jednej strony jej celem jest samo przygotowanie jedzenia – na przykład wypieku cukierniczego albo mięsnych lub warzywnych pasztetów itp. - z drugiej natomiast zadbanie o to, aby gotowy produkt przechował się jak najdłużej. Dlatego na sklepowych półkach można znaleźć żywność pudełkową zamkniętą w hermetycznych opakowaniach, które umożliwiają ich długie i bezpieczne przechowywanie. Do popularnych rodzajów takich opakowań należą foremki aluminiowe, które powszechnie używane są do pieczenia. Korzystają z nich nie tylko wielcy gracze w branży gastronomicznej, ale też mniejsze firmy lokalne i rodzinne, restauracje i cukiernie. Oczywiście w częstym użyciu są one również w domach prywatnych, ponieważ konsumenci zaczynają dostrzegać ich praktyczność i wygodę korzystania.

Obniżone koszty produkcji

Nie jest tajemnicą, że poprzez jednorazowe opakowania do żywności można znacznie ograniczyć koszty produkcyjne, a tym samym zaoferować klientowi towar w niższej cenie. Mniejsze wydatki oznaczają jednak i większy zysk dla przedsiębiorstwa gastronomicznego, co przekłada się na jego dalsze inwestycje i rozwój. Nic więc dziwnego, że producenci i restauratorzy chętniej sięgają po foremki aluminiowe, które są tanie w zakupie i użytkowaniu. Nabywając je hurtowo na Alfatec.pl można też liczyć na dodatkowe zniżki, co jeszcze bardziej zmniejsza koszty. Oprócz tego aluminiowe opakowania są również ekologiczne, co nie pozostaje bez wpływu na jakość przechowywanej w niej żywności.

Jednorazowe, ale i ekologiczne

Być może to właśnie aspekt ekologiczny sprawia, że obecnie to właśnie aluminiowe brytfanki, foremki i tacki do grilla wiodą prym w wielu lokalach gastronomicznych. Mimo że przez dłuższy czas były kojarzone raczej z serwowaniem żywności grillowej, foodtruckowej i fastfoodowej, współcześnie wykorzystywane są również w klasycznych restauracjach. Gdzie najczęściej się ich używa? Przede wszystkim do różnego rodzaju wypieków, głównie cukierniczych, ale i związanych z obróbką mięs. Aluminiowe foremki są spotykane przy produkcji pasztetów – także sprzedawanych następnie na wagę lub w całości – pieczeni mięsnych oraz pieczonych wędlin. W przypadku wyrobów cukierniczych w tego typu brytfankach piecze się zwykle keksy, babki, ciasta drożdżowe i kruche. Jednorazowy charakter aluminiowych opakowań sprawia, że są one bardzo praktyczne oraz znacznie przyśpieszają proces produkcyjny. Nie trzeba już wyciągać gotowego produktu z form i przekładać ich do kolejnych opakowań, ponieważ może zostać on zapakowany w oryginalnej aluminiowej foremce.

Aluminium – niezawodne i praktyczne

Duża praktyczność w korzystaniu z aluminiowych foremek znalazła uznanie w oczach wielu gastronomicznych dziedzin, nie tylko cukierniczej i restauracyjnej. Po foremki aluminiowe różnego typu sięgają także piekarze, ale i właściciele food trucków, ponieważ dostrzegają ich wysoką użyteczność i niezawodność. Takie opakowania nie przeciekają, są łatwe do formowania w dowolne kształty i nadają się do obróbki w wysokich temperaturach. Można je również mrozić wraz z zawartością, co przydaje się w sytuacjach, gdy jedzenie przygotowane jest wcześniej, a następnie tylko odgrzewane na miejscu. Aluminium jako surowiec cechuje się dużym bezpieczeństwem użytkowania nawet w kontekście działania skrajnie wysokich lub niskich temperatur. Można go używać w kuchenkach elektrycznych i gazowych, zaś niektóre aluminiowe foremki nadają się też do mikrofali, o ile stosowane są wtedy odpowiednie zalecenia producenta.

Aluminiowe tacki pod ciasto

Gotowy i upieczony w aluminiowej foremce produkt żywnościowy może w niej pozostać aż do samej konsumpcji. Niekiedy jednak – dzieje się tak najczęściej w przypadku wyrobów cukierniczych – dla lepszego efektu wizualnego są one z niej wyjmowane i układane na zewnętrznych paterach. Aluminiowe tacki pod ciasto pozwalają łatwiej rozdzielić gotowy produkt, ale sprawdzają się też w jego transporcie. W cukierniach można je spotkać nagminnie, ponieważ zwykle na takich tackach sprzedawane są ciasta na wynos. Podobnie rzecz się ma w sytuacji, gdy zamawiane są większe gabarytowo torty na różne okazje. Aby cała konstrukcja utrzymała swoją stabilność, a sam wyrób utrzymał się w pionie, umieszcza się pod nim podkłady pod torty. Wykonane zwykle z papieru (tektury) i wzmacniane zewnętrzną, błyszczącą warstwą aluminium, pełnią również rolę estetyczną i ozdobną.

  • Centrum Warszawy - kolejne blokady ulic przez Ostatnie Pokolenie
    Centrum Warszawy - kolejne blokady ulic przez Ostatnie Pokolenie

    W czwartek rano, Warszawa ponownie stała się miejscem protestów grupy Ostatnie Pokolenie. Około 15 aktywistów i aktywistek zajęło ulicę Marszałkowską, pomiędzy ulicami Żurawią a Wspólną, blokując ruch kołowy. Zdarzenie to miało miejsce po godzinie 8.30, a przez około trzydzieści minut ulica była nieprzejezdna. Protestujący, uzbrojeni w transparenty oraz tabliczki z nazwami gmin borykających się z problemami dostępu do wody, domagali się od rządu większych inwestycji w publiczny transport.

    Napisano czwartek, 18 lipiec 2024 08:14
  • Przebudowa w centrum Warszawy - inwestycje na ulicach Złotej i Zgoda
    Przebudowa w centrum Warszawy - inwestycje na ulicach Złotej i Zgoda

    Ratusz m.st. Warszawy, ogłosił rozpoczęcie szeroko zakrojonych prac modernizacyjnych w centrum miasta, koncentrując się na kwartale między ulicami Złotą, Zgoda, Jasną oraz Sienkiewicza. W ramach projektu, który jest kluczowym elementem prezydenckiego programu "Nowe Centrum Warszawy", przewidziano przeprowadzenie kompleksowych zmian mających na celu zwiększenie atrakcyjności i funkcjonalności tej części miasta.

    Napisano środa, 17 lipiec 2024 10:22
  • Interwencja służb w ministerstwie - niebezpieczne przedmioty w torbie interesanta
    Interwencja służb w ministerstwie - niebezpieczne przedmioty w torbie interesanta

    Dzisiaj rano, na skrzyżowaniu ulic Nowogrodzkiej i Brackiej w Warszawie, doszło do niepokojącego incydentu w gmachu Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej. Zdarzenie to, skupiło uwagę licznych służb oraz mediów.

    Napisano wtorek, 16 lipiec 2024 12:17
  • Strefa czystego transportu w Warszawie - wprowadzenie nowych regulacji  
    Strefa czystego transportu w Warszawie - wprowadzenie nowych regulacji   

    1 lipca w Warszawie, wprowadzono Strefę Czystego Transportu (SCT). Inicjatywa ta obejmuje znaczną część Śródmieścia oraz selektywne fragmenty przyległych dzielnic. Celem wprowadzenia SCT jest redukcja poziomu zanieczyszczeń w powietrzu, co stanowi odpowiedź na rosnące problemy z jakością powietrza w dużych miastach.

    Napisano poniedziałek, 15 lipiec 2024 09:05
  • Tragiczny wypadek przy Al. Solidarności w Warszawie
    Tragiczny wypadek przy Al. Solidarności w Warszawie

    W czwartkowy wieczór, 11 lipca, doszło do tragicznego wypadku na trasie W - Z przy Alei Solidarności 71. Śmierć poniosła 40 - letnia pasażerka, podróżująca osobową toyotą, która z nieustalonych przyczyn uderzyła w słup latarni.

    Napisano piątek, 12 lipiec 2024 08:47