Wydrukuj tę stronę
czwartek, 20 lipiec 2023 14:16

Kuchnia turecka: poznaj bliskowschodnie przysmaki

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
Restauracja turecka w Warszawie Restauracja turecka w Warszawie pixabay

Chcesz spróbować nowych, niebanalnych smaków? Jesteś miłośnikiem kuchni bliskowschodniej? A może po prostu szukasz idealnego miejsca na randkę lub rodzinne, miłe spotkanie? Restauracja turecka to znakomity pomysł na udany wieczór!

 

Przystawki i zupy w tureckiej kuchni

Jeśli chodzi o aspekty spożywcze, wielu osobom Turcja kojarzy się głównie z kebabem. Tymczasem kuchnia turecka ma do zaoferowania dużo więcej. Tradycją w tym kraju jest wspólne celebrowanie posiłków i cieszenie się swoim towarzystwem. Na początek posiłku podaje się mezze, czyli różnego rodzaju przystawki. Należą tu m.in.:

  • hummus, czyli gotowana ciecierzyca z tahini, oliwą i przyprawami,

  • tzatziki – pyszny jogurtowy sos z dodatkiem ogórka i ziół,

  • sarma – winogronowe liście z ryżem, cebulą i przyprawami,

  • warzywne sałatki,

  • falafel, czyli minikotleciki-kuleczki ze zmielonej i doprawionej ciecierzycy,

  • lahmacun – cienki placek w stylu pizzy, ale bez sera.

Turcy lubią także zupy. Popularne w tym kraju są krem z cukinii, zupa na bazie czerwonej soczewicy czy aromatyczna zupa z kurczakiem i pomidorami.

Restauracja turecka w Warszawie: spróbuj wyjątkowych dań!

By skosztować przysmaków z Bliskiego Wschodu, nie musisz uczyć się ich gotować. Możesz odwiedzić turecką restaurację, w której spróbujesz tych tradycyjnych dań, jak i ich ciekawych modyfikacji. W Nar Restaurant możesz zamówić np. Köfte, czyli wołowe kotleciki na patyku czy Kuzu Pirzola – karkówkę z grillowanego mięsa jagnięcego. Miłośnikom drobiu polecamy Tavuk Sote, czyli kawałki duszonego kurczaka podawane z pomidorowo-paprykowym sosem. Osobom niejedzącym mięsa posmakuje natomiast szpinakowo-serowe Vege Pide na chrupiącym cieście. Warto spróbować!

Restauracja turecka w Warszawie oferuje również wyśmienite desery i tureckie wina. W menu oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej baklavy. Polecamy skosztować także Şekerpare, czyli tradycyjnego ciastka migdałowego rodem z Turcji. Osobom, ceniących sobie zdrowe odżywianie, proponujemy lekki talerz sezonowych owoców. Słodko, zdrowo i witaminowo!

Okazuje się, że kuchnia turecka jest niezwykle różnorodna. Jej tradycje sięgają jeszcze czasów Imperium Osmańskiego. W daniach często znajdziesz sporo mięsa, ale są też opcje dla wegan i wegetarian. Zapraszamy do wyjątkowej, klimatycznej restauracji Nar Restaurant w stolicy. To wspaniałe miejsce na romantyczną randkę, biznesową kolację czy spotkanie z przyjaciółmi. Obiecujemy, że nasze smaki oczarują Cię i przeniesiesz się choć na chwilę w zupełnie inny, egzotyczny świat bliskowschodniej sztuki kulinarnej.