Wydrukuj tę stronę
piątek, 14 maj 2021 15:17

Dieta - czy to naprawdę taki twardy orzech do zgryzienia?

Oceń ten artykuł
(1 Głos)
ragsy ragsy pixabay

Należy pamiętać, że odpowiednie odżywianie to nie tylko podstawa dobrego zdrowia, ale przede wszystkim zdrowego trybu życia - stylu życia, w którym dominują świeże warzywa i zdrowa dieta. Wykazano, że zbyt duża zawartość węglowodanów zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci wśród osób ze stanem przedcukrzycowym.

 

Jakie warzywa są zdrowe i wartościowe w naszej diecie?

Trudno od razu mówić o zbyt dużej zawartości węglowodanów. Warto dokonać wstępnej kalkulacji, jeśli w ogóle nie mamy ochoty rozmawiać o warzywach. Polecam poznać kilka ich rodzajów.

Warzywa niezbyt bogate w węglowodany, należą do nich:

Ziemniaki - są bogate w węglowodany i są jednymi z wiodących warzyw w diecie. Jednak dieta ta nie powoduje rozwoju cukrzycy i wiąże się ze zwiększonym tempem metabolizmu.

Orzechy - w tej grupie błonnik pochodzi wyłącznie ze zdrowych źródeł (np. olej arganowy).

Pietruszka- mają niską zawartość węglowodanów i łatwo przyswajalnego błonnika. Niestety powodują rozwój otyłości.

Pietruszka - bogata w błonnik i wodę, może być świetnym dodatkiem do warzyw i ma wiele korzyści zdrowotnych (w tym właściwości przeciwzapalne).

Czosnek - to jeden z najlepszych suplementów diety pozwalający walczyć z negatywnymi objawami cukrzycy. Czosnek może również obniżać poziom cholesterolu, obniżać ciśnienie krwi, zmniejszać ryzyko raka. Należy jednak dbać o czystość diety - tylko z suszonych ziół, ponieważ wiele warzyw i owoców zawiera pestycydy, substancje przeciwdrobnoustrojowe i inne szkodliwe składniki.

Warzywa o wysokim indeksie glikemicznym

Wszystkie te warzywa są bogate w indeks glikemiczny, który przekłada się na podwyższony poziom glukozy we krwi.

Jakich warzyw nie należy wykluczać z diety?

W tym przypadku należy wspomnieć o wykluczeniu niektórych warzyw (np. szpinaku, jarmużu, kapusty, musztardy). Warzywa te są niskokaloryczne i nie przyczyniają się do przybierania na wadze. Ale nie można ich całkowicie wykluczyć - lepiej ograniczyć ich spożycie niż całkowicie je wyeliminować.

Które warzywo nie powinno być wykluczone?

W takim przypadku warto dokładnie zbadać zawartość pożywienia i ilość spożytych kalorii. Dieta powinna składać się głównie z warzyw, głównie tych, które można wyrzucić (czyli te już zasuszone). Można oczywiście mówić także o produktach bogatych w czosnek lub pełnych mięty. Te, których nie możemy wykluczyć, w końcu zapewniają nam zdrową dietę.

Jako ludzie jesteśmy dzisiaj bardzo wybredni i nic dziwnego, że tylko odpowiednie dostosowanie menu żywieniowego, może nam pomóc w utrzymaniu stałej sylwetki. Warto zwrócić uwagę, że najlepsze opcje pozwalające nam zachować takich rozwiązań znajdziemy tylko i wyłącznie na https://ragsy.pl/. W ten sposób na pewno sporo zyskamy.