Wydrukuj tę stronę
piątek, 03 czerwiec 2022 11:32

Co to jest Glutation?

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
Glutation Glutation Zdjęcie dodane przez Anna Shvets: https://www.pexels.com/pl-pl/zdjecie/biale-kapsulki-na-rozowej-powierzchni-3683039/

L-glutation jako antyoksydant neutralizuje wolne rodniki w obszarze wątroby oraz neutralizuje pestycydy .

 

Glutation zredukowany jest wszechobecnym przeciwutleniaczem zaangażowanym w wielką ilość procesów zachodzących w komórkach,jak na przykład detoksykacja, produkcja koenzymów, czy  wtórne odzyskiwanie witaminy E i C. Jako najskuteczniejsza substancja oczyszczająca nukleofile, l-glutation potrafi blokować niekontrolowane oraz poważne uszkodzenia wielu rodzajów tkanek. Glutation wykorzystywany jest na poziomie komórek -  na pierwszym miejscu w obronie organizmu.

Odgrywa on istotną rolę w cyklu życia limfocytów, by zwalczać organizmy takie jak bakterie czy inne pasożyty. Przy nieodpowiednim poziomie glutationu komórki "popełniają samobójstwo" w procesie nazywanym zaprogramowaną śmiercią komórkową.

Gdy jesteśmy starsi poziom glutationu obniża się.

Glutation znajduje się przeważnie w wątrobie, w której pełni rolę głównego czynnika detoksykacyjnego. To podstawowy, występujący naturalnie detoksykant w komórkach. Pozostałe, rzadziej występujące detoksykanty,  jak witaminy C i E, gdy działają, są zależne od glutationu, gdyż substancje te są po ich utlenieniu przywracane przez glutation do dobrej, pożytecznej zredukowanej formy.. Glutation w płynach międzykomórkowych, pochłaniany w maleńkiej ilości z pokarmu oczyszcza płyny, zapobiegając w ten sposób penetracji toksyn do komórek.

Glutation

Glutation

Ten silny przeciwutleniacz zawierający siarkę jest kluczowym składnikiem w neutralizacji wody utlenionej w tłuszczach oraz w cyklu glutationowym. Organizm nie jest w stanie absorbować glutationu jako takiego. Glutation musi być wytwarzany przez samą komórkę. Aby podwyższyć stężenie glutationu, należy dostarczyć organizmowi składniki potrzebne do jego syntezy. Są to:  witamina C, E oraz β-karoten.