Wydrukuj tę stronę
niedziela, 22 listopad 2020 10:16

Dobrodziejstwa nocnego marka czyli właściwości wiesiołka dwuletniego

Oceń ten artykuł
(2 głosów)
Olej z wiesiołka Olej z wiesiołka

Wiesiołek to niepozorna roślinka, spotykana na lokalnych łąkach i polach. Posiada żółte kwiaty, które zamykają się za dnia, a otwierają nocą, co jest dla niej cechą charakterystyczną. Jednak to nie nocne upodobania kwiatów sprawiają, że wiesiołek jest wyjątkową rośliną, a nasiona, które zamykają w sobie źródło zdrowia.

 

Olej wiesiołkowy

W maleńkich nasionach wiesiołka znajduje się olej. Jest szczególnie cennym surowcem, ze względu na skład kwasów tłuszczowych. W 70% składa się on z kwasu linolowego, ok 10% kwasu gamma-linolenowego, ok 9% kwasu palmitynowego i ponownie w ok. 9% kwasu oleinowego. Pomimo, że każda z tych substancji jest potrzebna człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania, to najcenniejszym z powyższych, jest właśnie kwas gamma-linolenowy czyli GLA. Należy on do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT, których organizm ludzki bezwzględnie potrzebuje, a sam nie potrafi ich wytworzyć w odpowiednich ilościach.

Działanie kwasu gamma-linolenowego

Głównym zadaniem kwasu GLA w organizmie człowieka jest działanie przeciwzapalne. Dlatego też olej z wiesiołka powinny zażywać osoby borykające się ze schorzeniami o podłożu zapalnym, takimi jak choroby reumatyczne, łuszczyca, atopowe zapalenie skóry, a nawet miażdżyca i alergia.  

Właściwości oleju z nasion wiesiołka

Nasiona wiesiołka to jednak nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe. Cennymi składnikami zawierającymi się w nich, są minerały takie jak magnez, wapń, cynk oraz selen, a także znajdujący się w łusce nasiennej  - błonnik pokarmowy.

Wspomaganie odchudzania

Błonnik pokarmowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Przede wszystkim oczyszcza jelita z zalegających w nich resztek pokarmu oraz wchłania nadmiar tłuszczu z pokarmu i toksyny. Spożywanie go powoduje, że szybciej stajemy się nasyceni, zjadając mniejsze porcje. Te i wiele innych funkcji spełnia właśnie błonnik pokarmowy, ułatwiając nam utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Profilaktyka chorób układu krążenia

Zarówno błonnik znajdujący się w okrywie nasion wiesiołka, minerały w nich zawarte jak i olej wiesiołkowy wspomagają prawidłową pracę układu krążenia. Nienasycone kwasy tłuszczowe  wpływają na odpowiedni poziom lipidów, w tym cholesterolu, w organizmie człowieka. Przeciwzapalne NNKT wygaszają stany zapalne zlokalizowane w naczyniach krwionośnych i prowadzące do powstawania w nich blaszki miażdżycowej. Minerały takie jak wapń czy magnez przyczyniają się do prawidłowych ruchów mięśniówki naczyń krwionośnych i odpowiedniego ciśnienia krwi.

Piękna skóra

Nie tylko wnętrza naszych ciał czerpią korzyści z oleju wiesiołkowego. Stosowany na skórę sprawia, że staje się ona jędrna, elastyczna i nabiera zdrowego kolorytu. Kwasy tłuszczowe zawarte w tym oleju, regenerują komórki skóry i odżywiają ją. Olej z nasion wiesiołka łagodzi stany zapalne na skórze oraz trądzik.

To tylko kilka z niesamowitych właściwości nasion wiesiołka, do których doliczyć należy jeszcze łagodzenie dolegliwości kobiecych, poprawę pracy mózgu, wspomaganie odporności czy wspieranie terapii nowotworowych. Warto bliżej zapoznać się z tą roślinką i na co dzień korzystać z jej dobrodziejstw.