Wydrukuj tę stronę
wtorek, 18 październik 2022 14:14

Urfa kebab w Elektrowni Powiśle

Oceń ten artykuł
(3 głosów)
Osmania Elektrownia Powiśle Osmania Elektrownia Powiśle pixabay

Elektrownia Powiśle to miejsce znane i lubiane nie tylko przez młodych ludzi spragnionych rozrywki połączonej z dobrą kuchnią, ale także turystów przybywających do Warszawy, którzy po spacerze wzdłuż Wisły mają ochotę na ciekawie skomponowane dania zaskakujące bogactwem smaków, kolorów i aromatów.

Takie doświadczenia kulinarne może zapewnić jedna z restauracji zlokalizowana właśnie na warszawskim Powiślu, hołdująca tradycyjnej kuchni tureckiej, w której wyborne potrawy przygotowywane są przez doświadczonych, pracujących z wielką pasją oraz zaangażowaniem kucharzy. O czym mowa? Oczywiście o Osmanii - miejscu, do którego nie przychodzi się raz, ale w którym bywa się często.

Urfa Kebab, Adana Kebab, Ali Nazik... czyli mięso przygotowywane z prawdziwą pasją

Wciąż dla wielu osób kuchnia turecka kojarzy się przede wszystkim z kebabem. Jednak warto wiedzieć, że istnieje wiele różnych rodzajów tego dania, a jednym z nich jest Urfa Kebab. To posiłek przygotowywany z dodatkiem czarnego chilli, pochodzącego z okolic miasta Urfa, stąd nazwa potrawy. Kebab serwowany jest z sałatką ze świeżych warzyw, w cieście bądź na talerzu z frytkami lub kaszą bulgur. Adana Kebab to kebab z podłużnego mielonego mięsa nadziewanego na metalowe szpadki, a następnie grillowanego. Potrawa jest bardzo popularna w Turcji oraz na Bliskim Wschodzie. Drobno posiekane mięso wołowe serwowane jest w cieście lub na talerzu - także z kaszą bulgur bądź z frytkami. Kolejnym popularnym w Osmanii daniem jest Ali Nazik, charakterystyczne dla tureckiej prowincji Gaziantep. Przysmak stanowi połączenie grillowanego bakłażana, antrykotu wołowego i pasty jogurtowej z chlebem tureckim oraz sosem pomidorowym.

Kuchnia turecka wege

Nie tylko zwolennicy potraw mięsnych znajdą w Osmanii danie odpowiednio dopasowane do własnych potrzeb. Również jarosze mogą liczyć na wiele interesujących propozycji, na przykład Meze. To talerz przystawek, wśród których znajdują się na przykład czarne marynowane oliwki, turecki biały ser, pasta z cieciorki, czyli humus, tzatziki (jogurt z ogórkami oraz ziołami), pasta z papryki i pomidorów, czyli ezme oraz wiele innych. Ciekawą opcją jest pasta z bakłażana z jogurtem i czosnkiem (Patlican Yogurt) czy kotlety z czerwonej soczewicy (Mercimek Kofte).

Warszawa, Elektrownia Powiśle, Osmania - poznaj bliżej to wyjątkowe miejsce

Osmania to królestwo wybornych smaków, które warto poznać bliżej. Jeżeli jesteś miłośnikiem tureckiej kuchni lub jeśli nie miałeś jeszcze okazję jej poznać, ale swoją przygodę z tureckimi smakami chcesz zacząć od miejsca, w którym na pierwszym miejscu zawsze stoi wysoka jakość składników, a wszystkie dania przygotowywane są z ogromną znajomością kuchni osmańskiej, koniecznie odwiedź Osmanię - restaurację na warszawskim Powiślu, która przeniesie Cię do skąpanej w słońcu Turcji.